Met de ondertekening van een charter hebben 12 intermediaire organisaties die de Kempense bedrijven ondersteunen op het gebied van innovatie de Kempense Innovatieraad (KIR) opgericht.

Deze raad, die een primeur voor ons land is, moet op termijn het one-point-of-single-contact voor innovatieondersteuning in de Kempen worden.

Het recent gepubliceerde Rapport Soete, dat aanbevelingen doet aan Vlaams minister Lieten om het Innovatiebeleid verder te stroomlijnen,  leerde ons allemaal dat het one-point-of-single-contact principe voor innovatieondersteuning zo snel mogelijk in praktijk gezet moet worden. In de Kempen waren we hiervan al overtuigd en daarom werkten twaalf intermediaire organisaties - Innovatiecentrum Antwerpen, Voka Kempen, UNIZO Kempen, VKW Kempen, K.H.Kempen, VITO, SCK, Innotek, SPK, FlandersDC, RESOC Kempen, Agentschap Ondernemen - sinds midden 2011 achter de schermen aan een initiatief om de Kempense bedrijven beter te ondersteunen door meer samenwerking.
 
KMO’s zijn erg belangrijke spelers binnen het Vlaamse economische en innovatielandschap. Ze beschikken echter vaak over onvoldoende kritische massa om nieuwe ontwikkelingen snel tot een goed einde te brengen. Het Rapport Soete signaleert een aantal aandachtspunten. Belangrijk punt daarbij is dat het Innovatielandschap heel gefragmenteerd overkomt bij ondernemers.

Gebrek aan transparantie en onvoldoende bekendheid bij de gebruikers ontmoedigt de aanvragen en deelname aan projecten gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Het rapport adviseert daarbij om initiatieven die kmo’s ondersteunen, sterker af te stemmen en vooral ook de transparantie naar kmo’s te verhogen. Een one-point-of-single-contact is daarbij het ultieme streven. 
 
Feest van de Innovatie
De Kempense intermediaire organisaties, aangevuld met het Innovatiecentrum Antwerpen, Flanders DC en het Agentschap Ondernemen richten hiervoor de KIR op. Het doel is een proces op gang te brengen om Kempense bedrijven en organisaties beter te ondersteunen bij hun inspanningen om te innoveren.

Vandaag treedt de KIR met de ondertekening van haar charter officieel in het voetlicht. De eerste concrete initiatieven zijn al genomen. Op de website van al de partners kan een gezamelijke evenementenkalender geraadpleegd worden. De KIR-leden zorgden ook al voor een round-up van alle lopende projecten mbt innovatie.

Op die manier willen ze op korte termijn hun aanbod beter op elkaar afstemmen. Ook een eerste groot evenement staat al in de steigers. In het najaar organiseert de KIR het Kempense Feest van de Innovatie. Al deze initiatieven moeten er, samen met het charter, voor zorgen dat de KIR zo snel mogelijk ook daadwerkelijk het one-point-of-single-contact voor innovatie in de Kempen is.